
Rodzaje budynków gospodarczych
Każde gospodarstwo rolne powinno być wyposażone w odpowiednią ilość budynków gospodarczych. Służą one bowiem nie tylko do przechowywania maszyn rolniczych, ale mogę też posłużyć jako magazyny, jeżeli nie chcemy inwestować w silosy czy inne rozwiązania, opłacalne tylko w przypadku ogromnej ilości wytwarzanej żywności. Dlatego warto zastanowić się, jakiego rodzaju budynku potrzebujemy.
Budynki gospodarcze i ich rodzaje
Najważniejszą kwestią, którą trzeba rozważyć przed postawieniem budynku gospodarczego jest czas, w którym zamierzamy z niego korzystać. Jeżeli potrzebujemy przestrzeni magazynowej na krótki czas, dobrym rozwiązaniem może być postawienie blaszanego garażu. Jeżeli garaż będzie niewielkich rozmiarów, oszczędzi nam to dodatkowych kłopotów przy załatwianiu pozwoleń budowlanych. Jeżeli jednak potrzebujemy większego, solidniejszego budynku gospodarczego możemy zastanowić się nad postawieniem hali lub budynku murowanego. Jeżeli chodzi o solidne hale stalowe – łódź oraz inne większe miasta to miejsca, gdzie znajdziemy wiele firm oferującym ich postawienie. Hale są solidniejsze od garaży, zazwyczaj są stabilnie przytwierdzone do podłoża, a prostata ich konstrukcji umożliwia bardzo szybkie postawienie hali o dużych rozmiarach, a dodatkowo można z niej praktycznie od razu korzystać. Hale są odpowiednio odporne na niekorzystne warunki pogodowe, w tym wiatr i stanowią dobrą ochronę dla przechowywanych w nich materiałów oraz surowców spożywczych. Mogą być również użytkowane jako magazyny, ale sprawdzą się także jako hale produkcyjne a nawet pomieszczenia biurowe. Dodatkowe zalety to bardzo łatwa możliwość rozebrania hali, w przypadku gdy nie będzie nam już potrzebna lub postanowimy zamknąć gospodarstwo. Części pozostałe po zlikwidowanej hali można sprzedać, gdyż w zdecydowanej większości będą nadawać się do ponownego użycia.
Dla tradycjonalistów pozostaje ostatnie rozwiązanie, jakim jest wybudowanie budynku murowanego. To z pewnością najsolidniejsze rozwiązanie, ale z drugiej strony wymagające odczekania po zakończeniu budowy, szczególnie jeżeli zamierzamy korzystać z budynku jako z magazyn. Z drugiej jednak strony takie budynki mogą być swobodnie rozbudowywane czy powiększane czego nie można powiedzieć o halach czy garażach. Dzięki temu, w przypadku nagłego wzrostu produkcji żywności, można rozbudować stary budynek, zamiast stawiać nowe.