
Próżniowe przechowywanie żywności
Jest wiele sposobów, aby gotową żywność można było przechowywać przez dłuższy okres czasu bez straty jej jakości. Można ją zamrozić, albo stosować środki konserwujące. Dobrym sposobem jest także próżniowe przechowywanie żywności, które okazuje się niezwykle skuteczne, a także bardzo proste w wykonaniu.
Wykorzystanie worków spożywczych do próżniowego przechowywania
To, że żywność się psuje jest spowodowane rozwojem bakterii. Te mikroorganizmy zjadają naszą żywność sprawiając, że nie nadaje się ona do spożycia. Aby można było ją dłużej przechowywać należy sprawić, aby środowisko, w którym rozwijają się bakterie było jak najmniej korzystne dla tych mikroorganizmów. Ograniczenie dostępu do powietrza jest jednym ze sposobów na taki stan rzeczy. W celu odcięcia dostępu do powietrza żywność powinno się zapakować w szczelne pojemniki, na przykład worki, z których wysysa się powietrze. Dzięki czemu w opakowaniu nie pozostaje tlen, który jest niezbędny do życia dla każdego organizmu. Często wykorzystuje się do tego worki próżniowe spożywcze, do których wkłada się żywność. W tej formie niektóre produkty zyskują nawet kilkukrotnie na czasie ich zdatności do spożycia. Nie dostaje się do opakowania wilgoć, która w połączeniu z powietrzem tworzy optymalne warunki do rozwoju grzybów i bakterii. Worki próżniowe są tanim sposobem na przechowywanie żywności, nawet bez ich zamrażania. Oczywiście jeśli do tego je także zamrozimy, to tylko zwiększymy efekt.
Wiele produktów, które jest sprzedawanych na naszych półkach jest pakowana w ten właśnie sposób. Robi się to oczywiście przemysłowo, za pomocą odpowiednich maszyn, które zarówno pakują
, jak i wysysają z opakowania powietrze. Dzięki temu zyskuje się na umieszczanej na opakowaniu etykiecie, na której można nanieść dłuższą datę przechowywania.