
Ozdoby na tort jako element dekoracji
Dekoracja na tort sprawi, że nawet najprostsze ciasto będzie wyglądało wyjątkowo. Efekt końcowy zależy tylko od nas – możemy postawić na minimalistyczne ozdoby lub iść na całość. Jaki tort wybrać i jakie ozdoby wybrać na tort aby były dla gości czymś wyjątkowym i zachęcały do konsumpcji? Jakie są rodzaje dekoracji ? Co wybrać na daną uroczystość?
Rodzaje ozdób na torty okolicznościowe
Dekoracje na tort to coś, bez czegoś nie wyobrażamy sobie tego wyjątkowego ciasta. Chociaż ostatnio modne są proste torty, na których ozdoby ograniczone są do minimum np. artystycznie wylana polewa lub gałązki gipsówki, to wciąż cenimy sobie te bogato zdobione, które sprawiają, że wiemy, że dany smakołyk został przygotowany na specjalną okazję . Mamy różne rodzaje dekoracji, ale niewątpliwie niezastąpione ozdoby na tort to owoce, które kiedyś były stawiane jako pierwszorzędne formy dekoracji. Najczęściej decydowano się na okręgi i na brzoskwinie z puszki. Oczywiście torty ozdabiano również sezonowymi owocami. W dzisiejszych czasach owoce, pojawiające się na tym wybornym smakołyku mogą być po prostu porozrzucane. Nie muszą być płasko ułożone. Najczęściej do ozdoby tortu wybiera się drobne owoce takie jak: borówki, maliny, jeżyny, porzeczki czy agrest. Owoce pasują właściwie do każdego rodzaju tortu – przełamią smak zarówno wytrawnego, z gorzkiej czekolady, jak i tego ze śmietanowej masy. Dobrym rozwiązaniem jest postawienie na kontrastowe owoce – jeśli tort jest mało słodki, dodaje się owoce, które uzupełnią braki w słodyczy i odwrotnie do słodkiego tortu dobierzemy kwaśniejsze. Kolejnym rodzajem dekoracji tortów który jest niezastąpiony to krem. Wygląda on nie tylko efektownie, a wykonanie takiej dekoracji wcale nie jest trudne. Potrzebny jest tzw. rękaw cukierniczy. Zdobienie tortu szprycą jest banalne, wystarczy umieścić w środku krem, a następnie zacząć ozdabianie. Ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Najpopularniejsze to ozdabianie tortu na wierzchu, gdyż za pomocą szprycy tworzymy delikatne spirale, ułożone jedna przy drugiej. Oczywiście kremem możemy ozdobić również całe ciasto nakładając krem na tort. Możemy zrobić to nieregularnie, tak, jakbyśmy używali szpachelki. Kolejnym rodzajem jest dekoracja tortu bitą śmietaną, przy pomocy szprycy. śmietana musi być dobrze ubita , możemy ją również pofarbować co da efekt, że tort stanie się fajniejszy.
Wybór masy zależy od nas i naszych upodobań. Kremy częściej są cięższe, powstają na bazie masła lub jajek. Masa śmietanowa jest delikatniejsza – zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Złotym środkiem jest połączenie śmietany z serkiem mascarpone. Coraz częściej krem czy śmietana układane są jedynie na wierch ciasta, boki pozostają surowe, dokładnie widać biszkopty i to, co pomiędzy nimi.